فهرست مطالب

علوم سیاسی - سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 90، تابستان 1399)

نشریه علوم سیاسی
سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 90، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی لاریجانی* صفحات 7-34

    هدف این پژوهش، سنجش سازگاری «عدالت اجتماعی» و «توسعه» با بهره گیری از نصوص دینی و آرای متفکران اسلامی است. ناظر به پرسش اصلی که «آیا عدالت در نگاه اسلام با رشد و توسعه تزاحم دارد؟» این فرضیه مطرح می شد که عدالت در اسلام، اولا و بالذات همه جانبه است؛ ثانیا و بالعرض نه تنها مانع رشد و توسعه نیست، بلکه عامل محرک آن نیز هست. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی در پی آن است که با استناد به حقوق فطری مطرح شده در متون اسلامی، عدالت اجتماعی را به مثابه موتور محرک رقابت های سیاسی، فرهنگی، علمی و اقتصادی، و پیشران رشد و توسعه تبیین کند. نظام عدالت در اسلام، یک «سازه» است، نه یک «ناسازه». این نظام مفاهیم درعین حال که واجد انسجام هستند، با نظام «بازار آزاد» نیز سازگاری دارند. جامعیت مذکور مانع از آن می شود که اسلام در برابر نظام بازار آزاد، صامت و ساکت باشد. این مقاله، تقارن و مقارنه ی چنین جامعیتی را با مفهوم «کمال» به بحث خواهد گذاشت.

    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، حقوق فطری، توسعه، فلسفه سیاسی اسلامی
  • احمد واعظی، عبدالله عصاره* صفحات 35-56

    یکی از مبانی مهم مردم سالاری اسلامی، مقوله ی حق حاکمیت انسان و حق تعیین سرنوشت اوست. مساله ی اصلی پژوهش این است که آیا حق حاکمیت و تعیین سرنوشت انسان در منظومه ی معارف اسلامی این اجازه را به افراد می دهد تا خارج از چارچوب اراده ی الهی و مستند به حق خود، تشکیل حاکمیت دهند؟ بررسی این مساله با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از تحلیل مفهوم حق نشان می دهد که در نظام حقوقی اسلام، حق، لزوما در جهت فعلیت دادن به استعدادهای موجود صاحب حق پدیدار می شود و منشا آن نیز اراده ی الهی است. لذا هیچ حقی، از جمله حق تعیین سرنوشت، نمی تواند با غایت استکمالی عالم معارض باشد. به عبارت دیگر، استیفای حق تعیین سرنوشت نمی تواند نتیجه ای هم چون عدم پذیرش اراده ی الهی و مقررات شریعت را موجب شود. حق حاکمیت انسان ذیل آزادی تشریعی او معنا پیدا می کند نه آزادی تکوینی. اگرچه انسان ها تکوینا آزاد و مختارند تا برای زندگی اجتماعی خود هر جهتی را انتخاب کنند، ولی تشریعا چنین حقی ندارند.

    کلیدواژگان: حق حاکمیت، آزادی تکوینی، آزادی تشریعی، علت غایی، حق بر خطا بودن
  • حبیب الله بابایی* صفحات 57-78

    هدف پژوهش حاضر، تحلیل و تبیین نسبت میان وحدت و کثرت در تمدن اسلامی از منظر قرآنی و استلزامات آن در دولت امت گرا یا «دولت تمدنی» در اسلام است. در این راستا با  رویکرد تمدنی و با روش تحلیلی-تفسیری، دو عنصر «سبل» و «صراط» در قرآن و نسبت بین آن دو (یک راه و چندین طریق) تبیین خواهد شد. این کار کمک می کند تا اولا، مقوله ی «سبل و صراط» نفس الامری (در عالم خلق و ثبوت) را از «سبل و صراط» عینی و انضمامی (در عالم اثبات) تفکیک کنیم؛ ثانیا، رابطه-ی بین سبیل های متکثر و صراط واحد در عرصه های زمینی و زمانی را تبیین نماییم. دراین منظر، صراط محقق تمدنی، برآمده از تراکم و انباشت سبیل های تمدنی است. تا زمانی که سبیل های تمدنی (کثرات انسانی) انباشته نشوند، ابرنظام اجتماعی (صراط تمدنی) شکل نمی گیرد؛ و تا زمانی که این ابرنظام اجتماعی صورت نیابد، هویت تمدنی به وجود نمی آید. شکل گیری صراط تمدنی در پیوندی تنگاتنگ با دولت تمدنی، در سه تصویر:«دولت سرزمینی تمدنی»، «دولت سرزمینی ام القری» و «دولت فراسرزمینی تمدنی» است.

    کلیدواژگان: صراط، سبل، وحدت، دولت تمدنی، الهیات سیاسی، الهیات تمدنی
  • محمود فلاح* صفحات 79-100

    هدف مقاله ی حاضر، فهم ساختار تفکر سیاسی جریان فقه اجتهادی شیعی است. بدین منظور با روش «درون فهمی» و با مطالعه ی آثار فقهی مکتب اجتهادی بغداد و حله، کوشیده ایم به درک فضای زیست و فهم منطق جهان آنان نزدیک شویم. مطالعه ی این آثار، رابطه ی تفکر اجتهادی با مفهوم «امامت» را آشکار می کند. فقه اجتهادی با هدف جمع بین آرمان شیعه (که با ظهور امام غایب محقق می شود) و واقعیت زندگی در دوره ی غیبت، از اصول «اجتهاد» در استنباط حکم شرعی بهره برده و میان شرع و عقل پیوند برقرار کرده است. مهم ترین پیامد این تفکر، بازسازی و امتداد نظریه ی مرجعیت شرعی امام در قالب «نظریه ی نیابت فقیه مجتهد» در برخی مسئولیت های شرعی است. نظریه ی امامت شیعی به مقتضای جهان بینی فقهی امامیه، در حد نیابت عام فقیه محدود مانده و به جای اندیشیدن به تاسیس «نهاد قدرت سیاسی» و بازتولید مفاهیم سیاسی برای بیان ویژگی های زعامت سیاسی دوره ی غیبت، کوشیده است زمینه ی زندگی مومنانه ی شیعیان در حاکمیت قدرت های جور را مهیا کند. به همین دلیل، آن دسته از مفاهیم و مباحث مربوط به قدرت سیاسی که حوزه ی تصمیم گیری فقیه مجتهد قرار دارند، در ابواب مختلف بحث شده و حکم فقهی شان بیان گردیده است.

    کلیدواژگان: دوره ی غیبت، فقه اجتهادی شیعه، قدرت سیاسی، مکتب فقهی بغداد، مکتب فقهی حله
  • محمد علی میرزایی*، مصطفی سلطانی، محمدصفر جبرئیلی صفحات 101-125

    هدف این پژوهش ، بررسی آن دسته از مفاهیم و ابعاد الهیات تمدنی در اندیشه ی مالک بن نبی است که به نواندیشی و بازسازی اندیشه ی سیاسی به معنای عام و کلی آن - و نه به مفهوم دولت سازی - بینجامد. روش این پژوهش توصیفی-تحلیلی است. یافته ها نشان می دهند که هدف بن نبی، درک درست ریشه ها و علل فروپاشی تمدنی اسلامی و اصلاح و نوسازی آن است. درک و فهم بن نبی از چالش های واقعی و ریشه های آن ها در جهان اسلام متفاوت از دیگر تمدن پژوهان بزرگ جهان اسلام است؛ این تفاوت ماهوی را حتی در روش های برون رفت از این چالش ها نیز می توان مشاهده کرد. از مهم ترین شاخص های اندیشه ی بن نبی بنیان گذاری طرح کلی اندیشه ی تمدنی او بر پایه ی الهیات است. وی به همزادی و پیوستگی تکوینی دین و تمدن باور دارد و معتقد است تمدن ها به میزانی که با تفکر دینی نسبت های معقول و سازنده دارند، قوام و مانایی پیدا می کنند و به هر میزان که از مرحله ی الهیات و دین می گریزند، ابتدا دچار عقل گرایی تهی از معنویت و روح شده و سپس دست خوش باتلاق غرایز و شهوات مختلف می شوند و رو به نابودی می گذارند. چرخه ی سه مرحله ای تمدن (روح، علم و غریزه) از مرحله ی روح و معنویت آغاز می شود و به عروج تمدنی می رسد.

    کلیدواژگان: مالک بن نبی، الهیات تمدن، توسعه ی تمدنی، الهیات سیاسی
  • رسول نوروزی فیروز* صفحات 127-150

    هدف پژوهش حاضر بررسی و تبیین چگونگی صورت‎بندی مناظره ی تمدنی در روابط بین‎الملل است. در این راستا، این که دو طیف اصلی فعال این مناظره، صورت‎بندی مباحث خود را بر چه مبانی فرانظری ای استوار ساخته‎ و به تناسب آن، چه احکام و گزاره های نظری و تمدنی را در روابط بین الملل وارد کرده اند، بررسی شده است. نتایج پژوهش نشان می‎دهند وجود دو نوع مبانی فرانظری به ویژه در بعد هستی‎شناختی نسبت به تمدن سبب شده است که دو طیف نظریه‎های تمدنی در روابط بین‎الملل را شاهد باشیم. طیف نخست، تمدن را به عنوان یک وضعیت، ابژه یا پدیده ی عینی می دانند و طیف دوم تمدن را به مثابه یک فرایند، سوژه و پدیده ی گفتمانی در نظر می‎گیرند. هر یک از این خوانش‎های تمدنی، خروجی‎های مختلفی در تحلیل نظام بین‎الملل، سیاست خارجی، امنیت و... در پی دارند.

    کلیدواژگان: تمدن، سیاست بین‎الملل، روابط بین الملل، سیاست خارجی، نظام بین الملل
  • مختار شیخ حسینی* صفحات 151-171

    در این پژوهش به بررسی زمینه ی فکری افراط گرایی معاصر در جهان عرب پرداخته ایم که در قالب جریان سلفیه ی جهادی ظهور یافته و مبنای اعمال خشونت آمیز سازمان هایی مانند داعش و القاعده شده است. روش این پژوهش، توصیفی-تحلیلی است. یافته ها نشان می دهند الغای خلافت عثمانی در 1924میلادی به مثابه مهم ترین زمینه ی گسست هویتی در بین اسلام گرایان معاصر عرب عمل کرده است؛ در این میان، پروژه های احیای خلافت نیز علی رغم جذابیت شان، در هویت بخشی موفق نبوده اند. در چنین بستری، جریان سلفیه ی جهادی با ترسیم وضع موجود براساس مفاهیم «جاهلیت و حاکمیت بغیرماانزل الله»، تصویرسازی از وضع مطلوب برمبنای مفهوم «احیای خلافت» و ابزار رسیدن به وضع مطلوب با تکیه بر مفهوم «جهاد»، سعی دارد یک نظام فکری گره گشا را برای پرکردن خلاء هویتی پساخلافت ارایه کند. این تلاش ها منجر به تولید اندیشه ی افراط و اعمال خشونت آمیز شده است.

    کلیدواژگان: سلفیه ی جهادی، خلافت، جاهلیت، بحران هویت، جهان عرب
|
  • Ali Larijani * Pages 7-34

    The purpose of this study is to assess the compatibility of "social justice" and "development" with the use of religious texts and the views of Islamic thinkers. Concerning the main question, “is justice in conflict with growth and development in the view of Islam?" It was hypothesized that justice in Islam is, first and foremost, comprehensive. Secondly, it is not only a barrier to growth and development, but also a stimulus. This research with a descriptive-analytical method seeks to explain social justice as a motive force of political, cultural, scientific and economic competition, and motivator of growth and development, citing the innate rights presented in Islamic texts. The justice system in Islam is a "structure", not a "mismatch". This system of concepts, while coherent, is also compatible with the "free market" system. This comprehensiveness prevents Islam from being silent in the face of the free market system. This article will discuss the symmetry and comparison of such a population with the concept of "perfection".

    Keywords: social justice, Natural Law, development, Islamic political philosophy
  • Ahmad Vaezi, Abdullah Assareh * Pages 35-56

    One of the important foundations of Islamic democracy is the issue of human sovereignty and the right to self-determination. The main question of the research is whether the right of sovereignty and determination of human destiny in the system of Islamic education allows individuals to form a government outside the framework of divine will and documented in their right? Examining this issue with a descriptive-analytical method and using the analysis of the concept of right shows that in the Islamic legal system right necessarily appears to actualize the existing talents of the rightful owner, and its source is the divine will. Therefore, no right, including the right to self-determination, can be opposed to the ultimate goal of the universe. In other words, the exercise of the right to self-determination cannot lead to such consequences as lack of accepting the divine will and the rules of the Shari'a. Man's right to sovereignty finds meaning under his legislative freedom not developmental freedom. Although human beings are inherently free to choose any direction for their social life, they do not have such a right according to religious law.

    Keywords: sovereignty, Developmental Freedom, Legislative Freedom, Ultimate Cause, Right to Be Wrong
  • Habibollah Babaei * Pages 57-78

    The aim of the present study is to analyze and explain the relationship between unity and plurality in Islamic civilization from the Qur'an perspective and its implications in a nationalist state or "civilized state" in Islam. In this regard, the two elements of "sublime" and "righteousness" in the Qur'an and the relationship between the two (one way and several ways) will be explained with a civilized approach and analytical-interpretive method. This helps us to distinguish, first, the category of "path and path" of the self (in the world of creation and proof) from the objective and concrete "path and path" (in the world of proof); Second, it helps to explain the relationship between multiple mustaches and a single path in the terrestrial and temporal realms. In this perspective, the path of the civilized researcher is the result of the density and accumulation of the mustache of civilization. As long as the mustaches of civilization (human pluralities) are not accumulated, social supremacy (the path of civilization) will not be formed; And as long as this social supremacy does not take place, the identity of civilization will not emerge. The path formation of civilization in close connection with the state of civilization has three images: "the territorial state of civilization", "the territorial state of Umm al-Qura" and "the extraterritorial state of civilization".

    Keywords: Way, Path, unity, Civilized State, political theology, Civilized Theology
  • Mahmoud Fallah * Pages 79-100

    The purpose of this article is to understand the structure of the political thought of Shiite ijtihad jurisprudence. For this purpose, by the method of "inside understanding" and studying the jurisprudential works of the ijtihad school of Baghdad and Hillah, we have tried to get closer to understanding the living space and understanding the logic of their world. The study of these works reveals the relationship between ijtihad thinking and the concept of "Imamate". Ijtihad jurisprudence, with the aim of combining the Shiite and the reality of life in the period of absence, has used the principles of "ijtihad" in deriving the Shari'a ruling and established a link between Shari'a and reason. The most important consequence of this thinking is the reconstruction and extension of the theory of the Imam's religious authority in the form of the "theory of the representation of the mujtahid jurist" in some religious responsibilities. The theory of Shiite Imamate, in accordance with the Imami jurisprudential worldview, has been limited to the general representation of the jurist. Instead of thinking about establishing an "institution of political power" and reproducing political concepts to express the characteristics of the political leadership of the Absenteeism period, it has sought to lay the groundwork for the faithful life of the Shiites under the rule of various powers. For this reason, the concepts and issues related to political power have been discussed in different chapters and their jurisprudential ruling has been expressed that are in the decision-making area of the mujtahid jurist.

    Keywords: Absence Period, Shiite Ijtihad Jurisprudence, Political Power, Baghdad School of Jurisprudence, Hillah School of Jurisprudence
  • Muhammad Ali Mirzaei *, Mostafa Soltani, Muhammad Safar Jebreili Pages 101-125

    The purpose of this study is to examine the concepts and dimensions of the theology of civilization in the thought of Malik Bennabi, which will lead to the rethinking and reconstruction of political thought in its general sense - and not in the sense of state-building. The method of this research is descriptive-analytical. The findings show that the aim of the Prophet is to understand the roots and causes of the Islamic civilization collapse, and then to reform and modernize it. Bennabi's understanding of real challenges and their roots in the Islamic world is different from other great civilizations of the Islamic world; this substantial difference can be seen even in the ways of overcoming these challenges. One of the most important features of Bennabi's thought is the establishment of the general plan of his civilization thought based on theology. He believes in the coexistence and evolutionary connection of religion and civilization and believes that civilizations, to the extent that they have a reasonable and constructive relationship with religious thought, find consistency and meaning, and to the extent that they escape from the stage of theology and religion, first suffer from spiritualism devoid of spirituality souls, then they fall into the swamp of different instincts and lusts, and face destruction. The three-stage cycle of civilization (soul, science, and instinct) begins from the stage of soul and spirituality and reaches the ascent of civilization.

    Keywords: Malik Bennabi, Theology of Civilization, Development of Civilization, political theology
  • Rasool Noroozi * Pages 127-150

    The purpose of this study is to investigate and explain how civilizational debate is formulated in international relations. In this regard, it is examined that the two main active spectrums of this debate on what basis of meta-theoretical foundations formulated their discussions and, accordingly, what theoretical and civilizational rules and propositions have introduced in international relations. The results show that the existence of two types of trans-theoretical foundations, especially in the ontological dimension of civilization, has led to see two spectrums of civilization theories in international relations. The first spectrum considers civilization as an objective situation, object or phenomenon, and the second spectrum considers civilization as a process, subject and phenomenon of discourse. Each of these civilizational readings has different outputs in the analysis of the international system, foreign policy, security, and so on.

    Keywords: civilization, international politics, International Relations, foreign policy, international system
  • Mokhtar Sheikh Husseini * Pages 151-171

    In this study, we have examined the intellectual background of contemporary extremism in the Arab world, which has emerged in the form of the jihadist Salafist movement and has become the basis for the violent actions of organizations such as ISIS and al-Qaeda. The method of this research is descriptive-analytical. The findings show that the abolition of the Ottoman Caliphate in 1924 served as the most important ground for identity disintegration among contemporary Arab Islamists; in the meantime, projects to revive the caliphate, despite its attractiveness, have not been successful in identifying. In such a context, the Salafi jihadist movement tries to create an intellectual system by depicting the current situation based on the concepts of "ignorance and sovereignty without God", depicting the desired situation based on the concept of "reviving the caliphate" and the means to achieve the desired situation based on the concept of "jihad", attempt to provide an untangling intellectual system to fill the post-conflict identity gap. These efforts have led to the production of extremist ideas and acts of violence

    Keywords: Jihadi Salafism, caliphate, ignorance, identity crisis, Arab world